Inmiddels weet iedere Belg het: de prijs van zonnepanelen betaald zich op de lange termijn terug. Het feit dat er nog nooit zoveel zonnepanelen zijn geïnstalleerd in Vlaanderen als in 2016 bewijst dit punt. Zowel het milieu als de bezitter gaat er met zonnepanelen op vooruit. Toch zit er een keerzijde aan dit verhaal. Wij van wijvenweek.be gingen op onderzoek.

De stijgende energieprijzen

België is een land van het kapitalisme en waar kapitalisme is, is vraag en aanbod. Dus wat gebeurt er als er minder afnemers zijn van energie, maar de energiebedrijven wel hun targets moeten halen? Precies, de prijs van energie gaat omhoog. Diegenen die geen zonnepanelen bezitten betalen hierdoor een stuk meer voor hun energie. Stop daarom met teveel betalen, en schaf zo snel mogelijk zonnepanelen aan.

‘’Maar de prijs van zonnepanelen is zo hoog’’

De prijs van zonnepanelen is het meest voorkomende argument voor mensen om geen zonnepanelen aan te schaffen. Het grootste voordeel van zonnepanelen krijgt men echter op de lange termijn. Je betaald voor zonnepanelen op hellende of platte daken een hoge prijs. Echter heb je deze prijs er gemiddeld na 8 jaar uit. Bovendien is bekend dat de meeste zonnepanelen 25 tot 40 jaar mee kunnen gaan. Dit betekent dus minimaal 17 jaar onafhankelijkheid van energie. Toch blijft de aanschaf van de zonnepanelen voor veel Belgen een hoge drempel. De Vlaamse overheid kan je echter te hulp schieten. Zo lenen zij tot 15.000 euro met een rente van niet meer dan 2% voor de aanschaf van de zonnepanelen. Tezamen met het feit dat de energierekening sinds 2007 met 262 euro omhoog gegaan is, wordt de keuze u nu wel erg gemakkelijk gemaakt.

De stijgende lijn van duurzaamheid

Zoals eerder gezegd worden Belgen steeds milieubewuster. Belgen krijgen de trucjes door om het huis te verduurzamen. Het isoleren en het aanschaffen van zonnepanelen is de Belg inmiddels bekend. Debet hieraan staat het feit dat bedrijven door hebben dat er steeds meer te halen valt op duurzaamheidsgebied. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk een energieneutraal huis van 130m2 aan te schaffen voor maar 38.000 euro.

En jullie? Kozen jullie al voor zonnepanelen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *